Suur õunamahlategu 2024

Kooli õunapuuaias on sel aastal hulganisti õunu ning nii ju lausa pidi mahlateo ette võtma. Kolmapäeval, 11. septembril see ka toimus suure aktsioonina.

Eelmisel päeval korjasid õpilased kehalise kasvatuse tundide ajal õunad kokku võrkkottidesse ning aiakäruga transporditi need lustlikult söökla ette.

Direktor oli kodust kaasa toonud lihtsa mahlapurusti ja -pressi ning nii see mahlategu hoogtöö etappidena kulges. Need olid õpetaja Merli kodunduse ja õpetaja Birgiti tehnoloogia isemoodi tunnid. Aga loomulikult ühinesid erinevad klassid ka muude ainetundide ajal.

Esimese tööna pesti õunad puhtaks.

Pärast pesemist lõiguti õuntest plekilised kohad välja ja liiga suured õunad lõigati tükkideks.

Purustamine on üks lustlik tegevus. Sellest võtsid vahetustega osa paljud õpilased. Nii tore on ju visata ubinaid sisse ning siis puutoikaga takka surada.

Pärast purustamist toimus pressimine: kõigepealt paigutati õunamöks kenasti ruuduks riide sisse plaatide vahele.

Pärast seda toimus jõudemonstratsioon, et kes suudab õuntest rohkem mahla välja pressida.

On tugevaid punaste põskedega lapsi me hulgas!

Päeva kõige tähtsam osa oli see, et õpilased tegid omavahel koostööd ning näitasid kaaslastele, kuidas töö käib. Loomulikult käisid mahlategu uudistamas ka lasteaialapsed.

Kõik kooliõpilased ja lasteaialapsed said oma mahlapudelid värsket mahla täis ning suu magusaks. Selline asjalik ühistöö liidab meid kõiki. Samuti jäi talvevarudeks ligi sada liitrit mahla.

NB! Päeva lõpus tegime loomulikult ka eksperimente. Pirni-õuna-ebaküdooniamahl on suurepärane. Ebaküdooniast tehtud mahl on ka suurepärane: nii hapult vitamiinine, et lonksust piisaks hommikuseks äratuseks!

Kena septembri jätku!

Lüllemäe Põhikool